Τί είναι η Πράνα & η Πραναγιάμα
- Klio
- 28 Νοε 2022
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 1 Δεκ 2022
Πράνα (prana (प्राण) είναι η ζωτική ενέργεια και είναι μία σύνθετη λέξη που προέρχεται από την συλλαβή pra που σημαίνει συνεχής και την συλλαβή na που σημαίνει κίνηση. Πράνα λοιπόν σημαίνει συνεχής κίνηση.
Η πραναγιάμα προέρχεται από την λέξη πράνα και την λέξη γιαμα που σημαίνει έλεγχος και είναι πρακτική αναπνοής. Ουσιαστικά πρόκειται για τον συνειδητό έλεγχο της πράνα και την απελευθέρωση της συνειδητότητας του ανθρώπου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σπάσουν τα δεσμά του εγωισμού και να έρθει το άτομο σε πλήρη επαφή με το Θεϊκό του κομμάτι.
Η πράνα συνδέεται με όλες τις λειτουργίες του σώματος
Η λέξη πράνα προέρχεται από την αρχαία σανσκτρική γλώσσα και κάθε λαός χρησιμοποιεί μια διαφορετική λέξη για να την περιγράψει. Στην αρχαία Ελλάδα την βρίσκουμε με την λέξη αιθέρας, στην Ιαπωνία με την λέξη ki ή chi και στην Πολυνησία ως mana. Επίσης αναφέρεται και ως πνοή της ζωής κατά τους Εβραίους ή ως οργόνη κατά τον Αυστριακό ψυχαναλυτή Βίλχελμ Ράιχ.

Πώς μεταφέρεται η πράνα μέσα στο αιθερικό μας σώμα;
Η πράνα μεταφέρεται μέσα στο ενεργειακό - αιθερικό μας σώμα, μέσω των 3 μεγάλων ενεργειακών καναλιών Nāḍī, για τα οποία κάναμε λόγο και εξηγήσαμε σε προηγούμενο άρθρο, όπου η ενέργεια μέσω αυτών, τρέχει και διανέμεται σε όλα τα ενεργειακά κέντρα.
Πώς μεταφέρεται η πράνα μέσα στο φυσικό σώμα;
H πράνα μέσα στο φυσικό μας σώμα μεταφέρεται μέσω της αναπνοής. Σύμφωνα με την παράδοση της γιόγκα η πράνα χωρίζεται σε 5 κατηγορίες ή Vayus. Το Vayu κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «Άνεμος». Όπως ο άνεμος είναι μια δύναμη έτσι και η Prana παίρνει κίνηση στο σώμα με τη μορφή Vayu. Τα 5 Vayus είναι το Prana Vayu, το Apana Vayu, το Samana Vayu, το Udana Vayu και το Vyana Vayu.
Prana Vayu: βρίσκεται μεταξύ του λάρυγγα και της κορυφής του διαφράγματος. Το prana vayu είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του αναπνευστικού και καρδιακού συστήματος. Εκτός από αυτό, βοηθά επίσης στην κατάποση και την πρόσληψη της τροφής. Εξισορροπεί ορισμένες φυσιολογικές και ψυχολογικές δραστηριότητες όπως η συγκέντρωση των ματιών και τα συναισθήματα. Το στοιχείο του είναι ο αέρας.
Apana Vayu: βρίσκεται στην περιοχή της λεκάνης, μεταξύ αφαλού και περίνεου. Ουσιαστικά βρίσκεται στο πρώτο ενεργειακό κέντρο Muladhara Chakra. Είναι υπεύθυνο για τη σεξουαλικότητα και τον μηνιαίο έμμηνο κύκλο για τις γυναίκες. Μια ανισορροπία στο Apana vayu μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με το στομάχι, τεμπελιά, κούραση, κατάθλιψη και αρνητικότητα. Το στοιχείο του είναι η γη.
Samana Vayu: το στοιχείο του συγκεκριμένου vayu είναι η φωτιά και ως εκ τούτου, διεγείρει το Manipura Chakra. Βρίσκεται μεταξύ αφαλού και θώρακα. Είναι υπεύθυνο για την ενέργεια που χρησιμοποιείται στη διαδικασία της πέψης. Πέψη όχι μόνο στο φαγητό αλλά και στο συναίσθημα, στις σκέψεις.
Udana Vayu: βρίσκεται στα άκρα του σώματος και συγκεκριμένα στο κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια. Η Udana Vayu συντονίζει τους νευρώνες του κινητικού και αισθητηριακού νευρικού συστήματος. Το στοιχείο του είναι ο αιθέρας.
Vyana Vayu: το vyana vayu δεν έχει συγκεκριμένη περιοχή εργασίας στο σώμα καθώς ταξιδεύει σε ολόκληρο το σώμα και το μυαλό μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Η κύρια λειτουργία του vyana vayu είναι να βοηθάει και να διευκολύνει όλες τις άλλες πράνα. Το στοιχείο του είναι το νερό.
Ποιοι είναι οι τρόποι για να ενδυναμώσουμε την ζωτική μας ενέργεια;
Βόλτα στην φύση, στην θάλασσα, σε ποτάμια και καταρράκτες
Λήψη φρέσκιας τροφής
Γιόγκα
Αναπνοές (pranayama)
Επαφή με τον ζωοδότη Ήλιο
Διαλογισμός
Om chanting
Ένα καθαρό χαμόγελο διανέμει το κοσμικό Πράνα σε κάθε κύτταρο του σώματος.
Ο ευτυχισμένος άνθρωπος υπόκειται λιγότερο σε ασθένειες, γιατί η ευτυχία προσελκύει πραγματικά στο σώμα την μεγαλύτερη Συμπαντική Ενέργεια Ζωής.
Παραμαχάνσα Γιογκανάντα

Namaste
Κλειώ
Comments